Nem sokkal a Magyar Közlekedési Kultúra Napja után az ENSZ is meghirdette az 6. Globális Biztonságos Utakért Hetet az egyre népszerűbbé váló #love30 cimkével. De máskor is foglalkozik az ENSZ ezzel a témával, vagy csak évente egy hétig? Természetesen máskor is, és hogy ez miben áll, erről szól ez a rövid összefoglaló.

Még egy cselekvés évtizede

A 2011-2020-as periódus után újabb Fenntartható Fejlődési Célokat tűzött ki az ENSZ Közgyűlése a 2021-2030 időszakra. A kitűzött célok sok területet érintenek, többek között azt is, hogy biztonságban vagyunk-e közlekedés közben. Ahogy fejlődik a járművek világa, és ahogy egyre jobban az életünk részévé válik a gépjármű forgalom, úgy lesz egyre fontosabb terület, amivel foglalkozni kell a legfelső szinteken is, hogy egyre jobb legyen, így az ENSZ is szerepet vállal ebben.

Globális terv a biztonságos utakért

A fejlődési célok között vannak a közlekedésbiztonságra vonatkozó tervek is. Ha nem akarjuk túlbonyolítani, akkor egyetlen számmal kifejezhető a cél, de hogy elegáns legyen, fogalmazzuk meg egy mondatban: A közúti balesetek és sérülések száma csökkenjen 50%-al 2030-ig. Ennek a megvalósításához magas szintű politikai akarat is kell, és hosszú az odáig vezető út, ezért a konkrét cselekvési terv megalkotására a WHO-t és a Regionális Tanács-okat kérte meg az ENSZ.

Mindenesetre az irányelvek elég konkrétan meg vannak fogalmazva:

  • Mindig az átfogó képet kell nézni (hogy minden hatással van mindenre)
  • Figyelembe kell venni a lakosság igényeit, és a helyi szervek szerepére nagyobb hangsúly kell fektetni.
  • A globális célokat helyi szinten kell megvalósítani, és bár a fizika törvényei egyetemesek, a konkrét megvalósításnak figyelembe kell venni a helyi sajátosságokat is.

Az elmúlt 10 év tanulságai

Mivel hasonlós tervek már voltak 2011 és 2020 között is, vannak tanulságok is, amiket le kellett vonni. Ilyen a politikai akarat fontosságának felismerése, a növekvő forgalom természetének megértése és menedzselése, de az is, hogy figyelni kell a többi terület céljaival való harmonizálást is. Példaként említhetjük a természetvédelmi célokat, amikkel jó, ha összhangban vannak a közlekedési célok, mert segíthetik vagy akadályozhatják is egymást.

A fejlődés végtelen ciklusa

A fejlődéshez szükség van visszacsatolásokra. A helyzetfelmérés -> tervezés -> megvalósítás és monitorozás gyakorlatilag a tökéletesség eléréséig ismételhető ciklus, amit különböző területekre is lehet alkalmazni. Az alábbi területek közül az első kettő a megelőzésről szól, a harmadik pedig arról, hogy mentsük, ami menthető:

Út és jármű biztonság területén mérlegelendő akciók a lehetőségek teljessége nélkül:

  • Utak biztonságossága: Helyes út besorolások a funkciójuknak megfelelően, a különböző típusú utakra biztonsági sztenderdek felállítása régi és új utakra egyaránt, illetve folyamatos auditok végzése.
  • Járművekre vonatkoztatva: Gyalogosvédelmi funkciók, biztonsági övek és rögzítési pontok fejlesztése, menetstabilizátorok, fékek, itelligens sebességszabályozó rendszerek fejlesztése.

Ezek megvalósításához erősíteni kell az intézmányi hátteret, az egyes szereplők elköteleződését, és a terveket érdemes összhangba hozni a többi tervvel.

Hol tart a folyamat?

Jelenleg még nincs kész a végleges cselekvési terv, hanem egy kunzultációs időszak van, ami Május 6.-a óta tart, és 28.-án zárul.
Őszig azonban két lépésben elkészülnek a kész tervek:

  • 2021 Június-Július: A felelős munkacsoportok összesítik a visszajelzéseket, és összevetik a tervekkel.
  • 2021 Augusztus: Végső formába öntik az akciótervet, amit kíváncsian várunk.

Akit mélyebben érdekel a téma, olvasson utána angolul, amihez javaslom az alábbi linket:

https://www.who.int/teams/social-determinants-of-health/safety-and-mobility/decade-of-action-for-road-safety-2021-2030