2021. május 11. és 13. között zajlott a Zebra terv nevű kampány az ORFK Balesetmegelőzési bizottságának jóvoltából. A kampány célja elsősorban a figyelemfelkeltés volt arra a problémára, hogy évente ~1000 embert ütnek el kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, és ezeknek a baleseteknek ~2,5%-a halálos kimenetelű.

Ahogy a zebrák útfestése elég kontrasztos, úgy a Zebra tervet követő reakciók is esetenként kifejezetten szélsőségesek. Elolvasva a közösségi olalakon zajló párbeszédet a témakörben, időnként olyan érzése van az embernek, mintha az emberek vagy autósok, vagy gyalogosok lennének, eltérő érdekekkel. Pedig annak ellenére, hogy a zebrák feketék és fehérek, igazából a mindenki földje a közúti közlekedés világában, arról nem is beszélve, hogy sokan időnként autósok, időnként pedig gyalogosok vagyunk.

Végre nem csak az autósokat bántják

Az egyik viszonylag gyakran felmerülő reakció mondanivalója az volt, hogy végre nem csak az autósokat vonja felelősségre a rendőrség. Hogy mi van ezeknek a véleményeknek a hátterében? Valószínűleg negatív élmények, és sok-sok vezetett óra, és alapvetően egy volán mögötti szemszög. Egyrészt érthető vélemény, másrészt félreérti a Zebra tervet, mert egyrészt olyan videót is közzétett a Rendőrség, ahol autósokat állítanak félre szabályszegések után, másrészt ez nem valaki ellen zajlik, hanem mindenkiért. És igen, a gyalogosokat is megbüntetik, de ez nem ellenük van, hanem értük. A kampány teljes neve egyébként Zebra terv a gyalogosokért.

Biciklisek

Sikerült egy olyan közlekedő típust bevonni a problémakörbe, ami az autósok és a gyalogosok csoportjából is kilóg, ők a biciklisek. A közzétett videókon számos esetben az figyelhető meg, hogy a főbűnös kerékpáron közlekedik. De tényleg bűnös? Sokan úgy értelmezik a KRESZ-t, hogy nem is tisztázott a kerékpárosokra vonatkozó szabály a gyalogos-átkelőhelyeken. Nem véletlen, hogy a Magyar Kerékpárosklub külön közleményben foglal állást ebben a kérdésben, felhívva a figyelmet a bizonytalanság okára, és a lehetséges megoldásokra. Úgy látszik, hogy ez a problémakör akarva-akaratlanul utat tör magának amikor zebrákon történő biztonságos közlekedésről folyik a diskurzus.

Forgalomtechnikai szempontok

Több nagyon jó észrevételt is lehet találni a komment szekcióban. Valaki arra hívja fel a figyelmet, hogy sok helyen annyira rövid a gyalogos zöld, hogy egy fitt fiatal is alig ér át, máshol akkor is piros van 5 percig, ha semmi sem indokolja, valaki pedig a várakozási zónákat tenné rendbe. Megtévesztő például, ha valaki közvetlenül a zebra mellett beszélget vagy ácsorog, mert nehéz eldönteni, hogy át szeretne-e kelni, vagy csak nem talált jobb helyet. Ezek mind olyan javító szándékú észrevételek, amik miatt érdemes megszervezni a Zebra tervet minden évben.

Konklúzió

Az én véleményem az, hogy a gyalogosátkelőhely a nevével ellentétben nem csak gyalogos-átkelőhely, hanem biciklis- és autós-átkelőhely is, nézőpont kérdése. Minden szereplőnek érdeke, hogy senki se sérüljön. Autóval óvatosan kell megközelíteni, gyalogosként körültekintően, bicikliről pedig leszállva érdemes átmenni a zebrán. Ezen felül pedig az útkezelők is dolgoznak azon, hogy a zebrák kialakítása biztonságos és használható legyen. Ebbe beletartozik a megközelíthetőség, az útfestés, a megvilágítás, illetve az intelligens vagy okos zebrák alkalmazása is.