Mivel intelligens gyalogosátkelőhelyekkel foglalkozunk szeretjük a kapcsolódó témákat is. A Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása (KRESZ) szövege több helyen is foglalkozik a gyalogosok és a gépjárművel közlekedők viszonyával, ezért néhány blogbejegyés erejéig elővesszük ezt a témát és megnézzük a vonatkozó előírásokat.

Akinek van jogosítványa, annak biztosan van egy jól használható tudása ezekről a szabályokról, de sosem árt egy kis ismétlés. Leggyakrabban gépjárművek és gyalogosok a gyalogosátkelőkön keresztezik egymás útját, de van pár kivétel! Mi a helyzet, ha nincs zebra, de át kell menni az úton? Mikor kinek van elsőbbsége?

Nézzünk pár szabályt arra az esetre, ha nincs zebra a közelben.

 • Gyalogosátkelőhely hiányában lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában) átkelhet a gyalogos.
 • Busz vagy villamosmegálló mellett levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában) a legrövidebb úton is át lehet kelni. (Csak ha nincs zebra!)
 • Egyéb esetben gyakorlatilag bárhol, de van még pár általános szabály.

Általános szabályok:

 • Lelépés előtt meg kell győződni arról, hogy nem leselkedik veszély a gyalogosra nézve, tehát a gyalogos felelőssége is fontos!
 • Nem viselkedhet megtévesztően a gyalogos. Ez mindenkinek érdeke.
 • Ha a gyalogos kereszteződésnél kel át, és a gépjármű erre az útra szeretne rákanyarodni egy másik útról, akkor a gyalogosnak elsőbbsége van.
 • Megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.
 • Ahol nincs elsőbbsége a gyalogosnak, nem zavarhatja a járműforgalmat. Az egy dolog, hogy nem léphet le úgy az útra, hogy a gépjármű ne tudjon megállni, de a „nem zavarhatja” ezen jóval túl mutat.
 • Nem léphet ki a gyalogos takarásból (pl. busz mögül) olyan helyen, ahol egyébként nincs elsőbbsége.
 • Lánc vagy sorompó alatt átbújni és úgy átmenni az  úton nem szabad.
 • Vasúton, villamos pályán átmenni csak kijelölt átkelőhelyen szabad.
 • Autóúton kereszteződésen kívül áthaladni szintén tilos, csakúgy mint autópályán.

Bármilyen intelligens is egy gyalogosátkelőhely, csak azokat az embereket védi, akik gyalogátkelőhelyen mennek át és ott is felelősségteljesen, odafigyelve a többi közlekedőre. Viszont zebra hiányában sem kell lemondani a biztonságról, de figyelmességre és óvatosságra van szükség, és a szabályok ismeretére! Viszont zebra hiányában sem kell lemondani a biztonságról, de figyelmességre és óvatosságra van szükség, és a szabályok ismeretére! Kollégám mindig azt mondja a gyermekeinek, hogy “lásd a szemét” az járművezetőnek. Ha megvan a szemkontaktus, akkor a legtöbbször megvan az interakció is és egy gesztusból el tudjuk dönteni, hogy az elsőbbség megadásának szándéka megvalósul-e.

Biztonságos közlekedést kíván a VisibleCrossing! Amennyiben szívesen beszélget velünk hasonló témákról, várjuk megkeresését!

forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=97500001.kpm&timeshift=20210201