Volt idén a Balatonon nyaralni? Nekem kimaradt, de Martonvásár neve sokáig csupán azért volt ismerős, mert amikor elmentünk mellette az M7-esen évente egyszer nyaralás előtt vagy után, akkor láttam kitáblázva a lehajtó előtt. Azóta megtudtam, hogy itt található az ország egyetlen óvodamúzeumaA hely gyönyörű. Egyik oldalon a múzeum, vele szemben pedig a Brunszvik kastély és kastélypark kápráztatja el az arra utazót. De főleg azt, aki megszakítja itt az utazását. 

MI van a kastély és az óvodamúzeum között?

Zebra. Mégpedig egy elég forgalmas zebra. A központi elhelyezkedésnek köszönhetően sokan szeretnék megnézni a kastélyt és a múzeumot is, amihez át kell menni az úton. Van aki évente mindössze egyszer megy itt át, de helyi lakosok rendszeresen használják ezt az átkelőt.

Ismeri a helyszínt? Ha nem, akkor érdemes egy pillantást vetni a térképre. Az egyik első dolog, ami feltűnhet, hogy a Brunszvik út itt egy „S” kanyart ír le, és ennek az „S” betűnek valahol a középső szakaszán van a gyalogosátkelőhely. Bár a kanyar egyébként nem éles, mégis szükségesnek látszott még jobban kiemelni, és láthatóvá tenni a gyalogosok biztonsága érdekében.

a rendszer működése – kettős védelem

A rendszer elsődleges célja a gyalogosgázolások megelőzése. Mivel a legtöbb baleset szürkület közben és után történik, könnyen felismerhető az összefüggés a rossz látási viszonyokkal. Megoldásként adódik a láthatóság javítása. A SafeXOne kétféle fényjelzést alkalmaz figyelemfelkeltésre:

    • Borostyánsárga villogó: Amikor a rendszer érzékeli, hogy gyalogos érkezik a zebrához, mind a 4 oszlopon elkezd villogni egy borostyánsárga villogó. A megszokást elkerülendő, nem villog folyamatosan, csak amikor használatban van az átkelő.
    • Lézeres lábvilágítás: Sötétedéskor aktiválódik egy második védelmi funkció is: az oszlopok alsó részében lézer fényforrások kaptak helyet, amelyek egy vonalat „húznak” az átkelő gyalogosok cipőjére. A figyelemfelkeltést a fényhatás, és a lépések együttes dinamikája adja meg. 

 Korábban írtam egy bemutató cikket is a rendszerről, ami itt olvasható.

Miért a SafeXOne?

Martonvásár Önkormányzata végül a SafeXOne Intellingens zebra rendszer mellett döntött, és ennek több oka is van:

    • Útbontás nélkül telepíthető: Mivel az út jó minőségű, kár lett volna megbontani az útburkolatot. Egy olyan technológiát kerestek, ami „érintésmentes” abban az értelemben, hogy az út burkolatát érintetlenül hagyva is telepíthető a rendszer. A SafeXOne esetében a vezeték nélküli kommunikációnak köszönhetően ez a feltétel teljesült.
    • Esztétikus: Fontos szempont volt, hogy ezt a szép teret ne csúnyítsuk el. Mivel a rendszer 4 db picit magasabb mint 1 m-es, modern megjelenésű oszlopból áll, ennek az igénynek is megfelelt.

A telepítés utáni első hétvégén, egy rendezvénynek köszönhetően több mint 3000 átkelést regisztráltunk az átkelőn. Bár ez nem mindennapos forgalom, gyors visszajelzést adott arról, hogy jó helyre került ez a rendszer is.
A rendszert a VisibeCrossing Kft. gyártotta, és üzemelte be.

Máshol is hasznos lenne ilyen intelligens zebra? Írjon nekünk!