Ez a kérdés főleg az afrikai fekete és fehér csíkos állatokkal kapcsolatban merül fel, hiszen nem lehet a véletlen műve ez az egyedi mintázat, ami ennyire népszerűvé tette a zebrákat. Bár még az sem világos, hogy fekete alapon vannak fehér csíkok, vagy pont fordítva, ezzel most nem fogunk többet foglalkozni. Inkább annak járunk utána, hogy a gyalogosátkelőket miért csíkokkal jelölik világszerte.

Modern probléma!?

A jelenség, hogy a gyalogosok időnként veszélyben vannak nagyobb és gyorsabban közlekedő kocsikkal és egyéb járművekkel szemben, első sorban a városiasodás folyamán vált gyakorivá. Ezzel párhuzamosan jelent meg az igény is, hogy szülessen valamilyen megoldás, ami lehetővé teszi a gyalog közlekedőknek, hogy biztonságosan keljenek át forgalmasabb utakon is.

A modern kori Európában főleg Anglia járt élen a megoldás keresésében, hiszen már a 19. század második felében foglalkoztak a kérdéssel. Az első megoldások főleg az út mellett elhelyezett karos oszlopok voltak, amit egy rendőr üzemeltetett. Az oszlop felemelt karja jelezte az átkelési szándékot. Kiegészítésként gázlámpákat is szereltek a karokra, azonban történt egy eset, amikor egy gázlámpa felrobbant, és megsebesítette egy rendőrt. 

A baleset nem előre mozdította, hanem gyakorlatilag megfagyasztotta a fejlesztéseket, és nem történt semmi, egészen addig, amíg a 20. század elején egyre több jármű jelent meg az utakon az egyre sűrűbben lakott városokban.

A csíkok

A 20. Század közepén Angliában nagyszabású kísérletet hajtottak végre, melynek keretében nem csak út menti oszlopokkal, de az útra festett mintákkal igyekeztek felhívni a közlekedők figyelmét a gyalogosátkelőhelyre. A kísérletben a ma is legnépszerűbb csíkos minta bizonyult a leghatékonyabbnak, de a minta eredete messzire nyúlik vissza. A 2000 évvel ezelőtti Pompei romjainak feltárása közben érdekes jelenségre bukkantak a régészek.


Mivel az úttest, amin a lovaskocsik is közlekedtek, nem csak útként, hanem csatorna rendszerként is funkcionált, jóval lejjebb volt, mint a járda. Ezért több szempontból is előnyös volt, ha az átkelő gyalogosoknak nem kellet lelépniük az úttestre, így köveket helyeztek az útra úgy, hogy a gyalogos azokon át tudjon kelni, de a kocsik kereke és a víz is át tudjon közöttük menni.

Tehát a ma is mert zebra csíkjai sokkal messzebbre nyúlnak vissza a történelemben, mint elsőre gondolnánk. Ennek ellenére az alap probléma a mai napig nincs megoldva, és még van hova fejlődni, és erre minden körülmény adott is technológia fejlődésének köszönhetően.

Mindenesetre aki egyedi mintájú zebra felfestésekre kíváncsi, annak ajánlom, hogy írja be a Google képkeresőjébe, hogy: pedestrian crossing patterns. Jó szórakozást!

források:

https://groundtoground.org/2013/07/10/striped-history-story-zebra-crossing/

https://en.wikipedia.org/wiki/Pedestrian_crossing