A SafeXOne intelligens gyalogosvédelmi rendszer a VisibleCrossing Kft. válasza a zebrán történő balesetekre. Bár a közelmúlt baleseti statisztikái jól néznek ki, ezek főleg a pandémia miatti lezárások hatására alakultak így. A valóság az, hogy egyelőre a gyalogosgázolások száma arányaiban nem javul hosszú évek óta.

Mitől okos vagy intelligens egy zebra?

Egyelőre nincs olyan feltételrendszer, ami alapján egy berendezés, vagy akár egy város besorolható lenne az okos, vagy a kicsit sértő nem okos kategóriába. Az viszont már egyértelműen egyre erősebben jelentkező igény, hogy tudjunk „beszélgetni” az eszközeinkkel.

Amennyiben tudjuk távolról ellenőrizni a zebravédelmi rendszerünket, képes diagnosztikai üzenetek küldésére, statisztikák gyűjtésére, és integrálható a Smart City rendszerekbe, akkor kitűzhetjük rá az intelligens vagy az okos cimkét. 

 Interneten keresztül elérhető statisztikák

A SafeXOne intelligens gyalogosvédelmi rendszer egyik tulajdonsága, hogy interneten keresztül tudjuk monitorozni a berendezés működését. Több típusú adat is elérhető az online felületen:

    • Statisztikai adatok: A rendszer számolja az átkelő gyalogosok számát, és ezt meg tudja jeleníteni időbeli eloszlásban, illetve azt is figyeli, hogy melyik irányból történt a mozgás.
    • Diagnosztikai adatok: Információkat kaphatunk a rendszer működéséről. Ha nem várt esemény történik, lehetőség van figyelmeztető üzenet (email, sms, telefon applikáció) küldésére, de akár ellenőrizhetjük a szenzorok állapotát is.
    • Energia mérleg: Ezen a részen a rendszer szünetmentes tápellátását biztosító akkumulátorok töltöttségi szintjét, töltési történetét tekinthetjük át. Megelőző karbantartáskor ez a funkció nagy előnyt jelent.

Ezekből az adatokból tudjuk, hogy a SafeXOne intelligens gyalogosátkelő rendszerek mára már több mint 1 millió átkelést tettek biztonságossá országszerte.

Hogyan működik?

A SafeXOne célja a járművezetők figyelmének felkeltése a zebrán átkelni szándékozókra. Amikor gyalogos érkezik az átkelőhöz, a rendszer szenzorai segítségével érzékeli, és működésbe lépteti a rendszer figyelmeztető funkcióit.

Két különböző fényjelzés is segíti a figyelemfelkeltést. Az egyik, a nappal is működő borostyán sárga villogó, amit intenzitásának, és villogási ritmusának köszönhetően nem lehet figyelmen kívül hagyni. A másik egy újszerű lézeres megoldás, ami a sötétedés után átkelő gyalogosok lábára vetít egy vonalat boka/cipő magasságban. Nézze meg a működést bemutató videót:

Útbontás nélkül telepíthető

Vannak olyan utak, amiknek a burkolatbontásához különleges engedély szükséges. Ezen kívül számos egyéb előnye is van annak, ha nem kell egy jó minőségű útburkolatot megvágni vagy megbontani. A SafeXOne oszlopai vezeték nélkül kommunikálnak egymással, így nem szükséges megbontani az utat a rendszer telepítésekor, illetve a gépjármű forgalmat sem befolyásolják a telepítési munkák.

Rugalmas tápellátás

A rendszer rendkívül rugalmasan alkalmazható a tápellátás tekintetében is. A közvilágítási hálózathoz való csatlakozás tökéletes megoldás a rendszer szempontjából, de ha ez nem lehetséges, akkor kiegészítő napelem alkalmazásával az SafeXOne önállóan is működésre képes. Olyan kialakítás sem jelent gondot, hogy az út egyik oldalán a közvilágítási hálózat, míg a másik oldalon a napelem szolgáltatja a szükséges villamos energiát. Ha a napelem külön oszlopra kerül felszerelésre, akkor az oszlopra kiegészítő világítást is szerelhetünk, ami megvilágítja a várakozó gyalogosokat. Egy-egy nagyobb fa által beárnyékolt zebránál erre szükség lehet.

Mit hoz a jövő

A végső célt (balesetmentes gyalogosátkelők) nem téveszthetjük szem elől. Ennek elérésén nem csak az intelligens gyalogosátkelő rendszereket gyártó cégek, hanem az autógyártók, várostervezők, közvilágítással foglalkozó szakemberek is dolgoznak.

A végső megoldás sem egy szereplő kiválóságának lesz köszönhető, hanem egy közös összefogás eredménye lesz. Ahhoz, hogy egy önvezető jármű pontosan tudja detektálni a gyalogosátkelőn átmenni szándékozó gyalogost, szüksége lesz a saját szenzoraira is, de az intelligens infrastruktúrára is.

Ezért fejlesztettük ki úgy a SafeXOne gyalogosvédelmi rendszert, hogy részét képezhesse az intelligens infrastruktúrának. Így a V2X kommunikációra képes gépjárművek nem csak a saját adataik, hanem a gyalogosátkelő szenzorai által mért adatok alapján is tudnak majd figyelmeztető üzenetet küldeni a jármű vezetőknek, ezzel támogatva a gyors döntéshozatalukat. Ezen életek múlnak.

Kérjen ajánlatot, vagy írjA meg nekünk észrevételeit, kérdéseit!